індійська туристична віза в український паспорт.




Ще пару років тому перед запланованою поїздкою в Індію візит в посольство був обов"язковим.

За останній час процедура отримання дозволу для туристичних відвідин відносно спростилась - доступний інтернет - сервіс.


Далі буде лише нудна бюрократія, без якої не обійтися, мій особистий досвід і...помилки.



Короче, ви вирішили на власній білій шкурі відчути Incredible India і ви - власник українського паспорту. Вітаю!

Стаття була написана на рубежі 2015 - 2016 років, в час коли віза коштувала 60$, термін дії був обмежений 30 днямиі одним в"їздом, а заявка подавалася мінімум за 3 доби.
Відповідно до останніх даних, відбулися позитивні зміни - термін перебування збільшився, ціна пропорційно виросла. Тому в квітні 2017 корегую свої дописи і оновлюю інформацію.



Tourist visa on arrival - туристична віза по прибуттю. 

Дійсна лише для туристичної цілі, двох в"їздів,  терміном дії 60 днів.

Продовженню, обміну та поверненню не підлягає.

Дозволено максимум 2 візи цього типу на календарний рік.
Дійсна тільки при в"їзді в країну через наступні аеропорти: Ahmedabad,Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chenai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore,Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum - Varansi та 3 морські порти: Cochin, Goa, Mangalore.

Виїзд дозволений через будь-який КПП.
Термін дії паспорту повинен бути мінімум півроку і мати 2 вільні сторінки.
Вартість - $75 + послуги картки.

Перед початком заповнення анкети доцільно підготувати фотографію в форматі jpeg (розмір 10KB-1MB),  та відсканувати першу сторінку в розвороті паспорта (формат PDF 10-300КВ). Якщо нема сканера, тоді лайфхак: фотографію паспорта вставляєте в document word. Далі - >save as pdf.



Оформлення відбуватиметься на офіційному сайті.

Рекомендується завчасно ознайомитися з вимогами.


Далі процедура наступна: заповнюємо анкету на даному сайті, оплачуємо її і чекаємо на відповідь напротязі 4х діб. При позитивному рішенні отримуємо дозвіл, який по прибуттю в Індію на паспортному контролі перетвориться в повноцінний штамп.



Тут важливий момент, на якому я допустила помилку. Подавати заявку он-лайн мінімум за 4 і максимум - за 124 доби до вїзду в країну. Тобто, на протязі наступних 4х діб вам дають візу з коридором в 120днів, на протязі яких ви можете в"їхати. Саму візу (періодом на 60 днів) ви отримуєте вже по прибуттю і відраховується вона від дати перетину кордону.


Я вмудрилася лоханутися і подала заявку дуже заздалегідь. Через півдня прислали мені візу, але коридор закінчувався до мого запланованого приїзду...Зробити ще одну візу виявилось зручніше, чим корегувати авіаквитки. Я отримала нову, а потім все пояснювала дядьці на паспортному контролі в Нью Делі....
(На момент, коли ви читаєте це, коридор встановлений уже в 4 місяці і моя помилка вам уже не страшна:)



Порада: візу вам дадуть, не поспішайте :)

  • Починаємо заповнення :

Port of arrival  -  місце прибуття, важливо точно і чітко вказати аеропорт.
Expected date of arrival - очікувана дата прибуття, орієнтовно з похибкою в 2-3 дні.
Enter acces code - код з генератора стрічкою вище.

  • Далі заявці присвоюється порядковий номер:




  • Наступні питання, що стосуються особистої інформації:

( коли маєш справу з толерантними посольствами ;)


Пункти, які викликають додаткові сумніви:
Citizen/National ID - зустрічала різну інфу, особисто я вписувала серію і номер внутрішнього українського паспорта.
Visible identification marks - стосується наявності тату чи інших видимих розпізнавальних ознак чи боді-модифікацій. В разі відсутності таких - NONE.
Have u lived for at least two years in the country where you are applying visa? - Чи проживаєте ви останні 2 роки в країні, з якої ви подаєте візову заявку? - Так, в моєму випадку була Норвегія.
  • Наступним кроком - відомості про дійсний закордонний паспорт, з яким ви маєте намір подорожувати,  та попередній (якщо такий наявний):



  • Адреса та контактна інформація:


  • Відомості про батьків та попередні покоління:

Where your Grandfather/Grandmother Pakistan Nationals? - NO. (hopefully) - враховуючи їх тривалий конфлікт з Пакистаном, ваші предки не були предствниками ворожих територій. 
  • Професійна та військова служба, заповнюється згідно вашого особистого положення справ:
  • Деталі візи й подорожі:
Places likely to be visited: ваш приблизний маршрут (fantasieren bitte:) але таке, щоб мало логічний звязок з реальністю.
Purpose of visit: tourism (of course)
Port of Arrival: важливо чітко й правільно вказати порт прибуття.
Expected port of Exit: заповнюється, якщо відомо.



  • Стосується попередньої візи в Індію, якщо така була:


  •  Та інших відвіданих країн:

Countries visited in last 10 years : країни, відвідані за останні 10років - вмістити в ту стрічку мені їх всі не вдалося, чесно скажу...
Have u visited SAARC countries during last 3 years: в них там свій якийсь економічний союз з сусідами, тому якщо ви відвідували якусь країну з списку (Афганістан, Бутан, Пакистан, Мальдіви, Бангладеш, Ш.Ланка чи Непал) - треба зазначити. В моєму випадку була Шрі Ланка, 2013р.
Reference Name and Adress in India and home country: ім"я та дані контактної особи в Індії та на батьківщині. І якщо в останньому випадку можна дати будь-чиї дані з свого оточення, то з контактною особою в Індії трохи напряжніше. Зазвичай дають дані турагенства чи готелю, дехто своїх друзів, знайомих з ФБ або навіть напарника з яким ви збираєтесь подорожувати.  Мда...А якщо ти їдеш самостійно? Ну зовсім? В результаті роздумів та логічно - наслідкового зв"язку я вписала в графу "reference name in India" контактні дані...Посольства України в Індії. З поміткою "in case of emergency".  Хто може предстваляти мої інтереси в чужій країні в разі якогось форс-мажору? Подумалось, що українська амбасада краще з цим справиться чим якийсь абстрактий і вигаданий друг-індус з ФБ. І, як пост - фактум, скажу, що навіть при всій  флегматичності роботи наших структур в умовах Індії я їм довірила би себе ;)

  • Наступне - завантаження фото і скану паспорту, про які було вже вказано на початку. Головне, щоб  розміри не перевищували встановлених і був відповідний формат.







  • Готова заповнена анкета:




Далі йтиме процес оплати за допомогою банківської картки. Його можна провести відразу, або напротязі наступних пару днів. Заявка приймається до опрацювання тільки після грошової оплати. Ну "утром деньги - вечером стулья". Без фінансової стимуляції індуси не пошевеляться. Майте це на увазі й в іншиї справах.
Часом сайт блокує картку (з відгуків туристів),  рекомендується зберегти та спробувати пізніше. Але зауважте, що після 3х невдалих спроб ваша заявка анулюється і стартувати треба заново :(

Після успішного заповнення і оплати на мило приходить повідомлення про прийняття її до розгляду. Про статус її можна дізнаватися на сайті у розділі "Visa Status", використовуючи присвоєний на початку номер.
Буквально через півдня мене сповістили, що візу мені дають. (Так було як з першою, так і другою). На сайті скачуєте підтвердження, яке виглядає наступним чином:



обов"язково роздрукувати і взяти з собою.
По прибуттю на паспортному контролі треба пред"явити це повідомлення, паспорт і ще 2 формальні декларації про ввіз речей і коштів (видається в аеропорту).

Теоретично, також ви повинні зуміти підтвердити свою платоспроможність на період перебування в Індії. Для цього в мене було пару сотень доларів готівкою і пару банківських карток. На щастя, їх ніхто не перевіряв. 
На контролі також було питання, де я планую зупинятися в Нью Делі в перші дні. Оскільки бронювання готелів в мене не було, я в тому чесно призналась і повідомила, що розберусь на місці. Офіцера таможні такий ентузіазм переконав і для правильності він сам вписав якийсь лєвий готель в мою картку. 
Все, велкам!

Коментарі

Популярні публікації